Alle kostuums op Yot ademen de sfeer van de préhistorie. We gaan vooral uit van de ijzertijd, omdat dit meer en gemakkelijke opties biedt voor het samenstellen en maken van kostuums, maar ook omdat deze periode al relatief geavanceerd is. De basis van een kostuum voor een man is een broek, simpele tuniek met koord of riem en schoenen. Daarbij kun je beenwindsels gebruiken en vachten en omslagdoeken met een speld (fibula) om jezelf warm te houden. Dames hebben een eenvoudige jurk met riem, of een tuniek met riem en een rok. Natuurlijk heb je schoenen en een vacht of omslagdoek. Simpele wollen of bonten/leren hoofddeksels werden door beiden gedragen tegen de kou. 

Zoals gezegd is dit geen reenactment en hoeft het niet historisch correct te zijn. Maar als je je kostuum draagt moet het geloofwaardig zijn en passen in de sfeer. Zo kende men bijvoorbeeld geen sokken in de ijzertijd, maar droegen mensen vaak een soort maillot. Dat gaan we jullie niet verplichten, dus sokken zijn welkom. Iedereen begrijpt dat plaatharnas en glimmende juwelen met edelstenen niet passend zijn. Brons en ijzer waren er overigens wel en er werden wel degelijk sieraden van gemaakt. In dit document kun je voorbeelden zien waarbij je een beeld krijgt van wat we verwachten op het gebied van kostuums.

Schoenen zijn altijd een lastig punt. Zoals bij de meeste larps accepteren wij geen moderne (sport)schoenen en gympen. Liever zien we ook geen legerkisten en wandelschoenen, tenzij het een erg nat evenement dreigt te worden. Middeleeuwse schoenen en simpel uitziende laarsjes zijn een prima keuze. Ook hierbij geldt, probeer zoveel mogelijk in de sfeer te blijven. 

“early morning in the iron age” by hans s is licensed under CC BY-ND 2.0